Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een OEM en een retail versie?

Wanneer je software koopt zoals Windows 10, kan je vaak kiezen tussen een OEM en een retail versie. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn en welke voor- en nadelen iedere versie heeft.

Wat is een OEM versie?

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer en houdt in de meeste gevallen in dat het software betreft dat wordt meegeleverd bij het gekozen product. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een computer zonder besturingssysteem. Computerfabrikanten sluiten daarom een deal met bijvoorbeeld Microsoft om Windows als besturingssysteem op de computer te kunnen installeren. Als jij vervolgens die computer koopt, hoef je dus niet nog apart voor de licentie van Windows te betalen, maar kan je meteen aan de slag. In sommige gevallen kan je ook zelf OEM software kopen, dit kan je dan op één apparaat installeren en niet ‘verhuizen’ naar bijvoorbeeld een andere (nieuwe) computer. Een OEM versie van een product hoort dus als het ware bij één apparaat.

Voor- en nadelen van een OEM versie

Een OEM versie van software is eigenlijk altijd goedkoper dan de retail versie wanneer je deze aanschaft. Logisch ook eigenlijk, want je kan deze slechts op één computer installeren. Hij is dus niet overdraagbaar naar een andere computer, ook niet als je zelf bijvoorbeeld een nieuwe computer aanschaft. Daarnaast is een OEM versie veelal niet bedoeld voor zakelijk gebruik, in sommige gevallen wordt dit expliciet vermeldt. Wanneer je een OEM product koopt, wordt vaak de bijbehorende software meegeleverd. In sommige gevallen gaat het dan om een uitgeklede versie van de volledige software en heb je dus beperkte mogelijkheden.

Wat is een retail versie?

Retail staat voor detailhandel. Een retail versie is vaak de meest uitgebreide vorm van een product. Je krijgt een volledig pakket met daarin vrijwel alles wat je nodig hebt om met het product te kunnen werken. Een retail versie is hierdoor vaak duurder dan een OEM versie. Je krijgt daarentegen wel een meer compleet pakket die je meestal eenvoudig kunt voorzien van de meest recente updates. Een must have dus als altijd meteen gebruik wilt kunnen maken van de nieuwste mogelijkheden.

Voor- en nadelen van een retail versie

Een retail versie is meestal geschikt voor zakelijk gebruik, omdat je deze op meerdere apparaten kunt installeren. Je betaalt weliswaar meer dan voor een OEM versie, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Daarnaast is het met sommige software handig dat wanneer je computer het begeeft, je gewoon alles opnieuw kunt installeren op een andere computer, zonder extra kosten. Ook wordt een retail versie van software vaker gebruikt voor het upgraden van een bestaand besturingssysteem. Tevens ben je bij een retail versie er van verzekerd dat je service ontvangt via de software ontwikkelaar, in plaats van via de fabrikant van het apparaat dat je gebruikt.

Welke versie wordt het?

Zowel voor een OEM als voor een retail versie geldt dat je een legaal product hebt wat je sowieso voor persoonlijke doeleinden kunt gebruiken. Er zijn wel degelijk verschillen tussen beide versies, de vraag is natuurlijk hoe zwaar bepaalde aspecten voor jou wegen. De OEM versie is vaak goedkoper dan de retail versie, de retail versie heeft echter als voordeel dat je deze op meerdere computers kunt installeren en hem dus ook mee kunt nemen naar een nieuwe computer. Daarbij komt nog dat je bij een OEM versie veelal voor service terecht moet bij de computerfabrikant en niet direct bij de software producent terecht kan voor service. Dus wil je liever minder kwijt zijn, wil je niet per se eenvoudig gebruik kunnen maken van de nieuwste updates en installeer je het toch maar op één apparaat? Dan is de OEM versie ideaal voor jou. Wil je de software op meerdere computers kunnen draaien, verzekerd zijn van service van de ontwikkelaar en heb je daar graag extra geld voor over? Kies dan voor de retail versie.

Help onderwerpen:


bijgewerkt op 7 jaar geleden